Bryllupsfotograf 101

HVORFOR ER FOTOJOURNALISME PÅ BRYLLUP SÅ POPULÆRT?

Fotojournalisme på bryllup har blitt mer og mer populært i det siste. Dette er delvis fordi profesjonelle kameraer har blitt mindre og lettere, men også fordi bryllupsparenes preferanser for bryllup har endret seg dramatisk over tid.

HVORDAN VIL BRYLLUPSFOTOGRAFIENE MINE SE UT?

Bildene dine definitivt inneholde flere dokumentarliknende, naturlige og plutselige øyeblikk i dem. De bør føles som en minifilm i hvert øyeblikk, hver latter og alle reaksjoner som fanges opp.

HVORFOR ER DET SÅ DYRT Å HYRE INN BRYLLUPSFOTOGRAFER? 

De fleste bryllupsfotografer tar mer betalt i timen enn andre håndverkere eller mekanikere, som kan virke urettferdig. Derimot kan det hende du ikke vet hvor mye arbeid som går inn i en bryllupsfotografering. Ikke bare går flere timer med til selve fotograferingen og forberedelsene, men det tar også utrolig mye tid å redigere bildene i etterkant. En bryllupsfotograf trenger det riktige utstyret av høy kvalitet som ikke svikter, og de betaler også skatt, arbeidsgiveravgift og 25 prosent i moms mens de jobber. 


NÅR BØR MAN BESTILLE BRYLLUPSFOTOGRAF?

Om den store bryllupsdagen er i sommersesongen – mellom juni og september – bør man bestille fotograf minst 6 til 12 måneder i forveien fordi det er stor pågang. I alle andre årstider kan man komme unna med å bestille tid noen uker før. Om fotografen er opptatt den dagen kan de kanskje hjelpe dere å finne en kollega som er flink og jobber innenfor samme budsjett. 

VI ØNSKER OSS ET LITE, INTIMT BUDSJETTBRYLLUP

Om dere ønsker bilder fra bryllupet uten å ha råd til å betale for en fotograf kan dere for eksempel avtale at en venn tar bildene for dere. Velg en person som er kreativ, lever i øyeblikket og som får dere til å le. Kanskje de ikke vil være like flinke til å justere for utfordringer med lyskvalitet og vær, men dere vil uansett få fine bilder med morsomt og unikt preg. Om personen er gjest i bryllupet deres burde de også få tid til å kose seg med de andre gjestene. 

HVORFOR HAR BRYLLUPSFOTOGRAFER SÅ ULIKE PRISER? 

Noen fotografer velger å kun ta betalt for selve fotograferingen on site, for så å ta ekstra betalt for hvert ferdigredigerte bilde. Enkelte ganger kan man betale ekstra for forstørrelser og album. I tillegg finnes det forskjell på oppløsningen av digitale bilder avhengig av fotografens metode, og i enkelttilfeller kan man ordne størrelsesskalering og album til mye lavere pris. 


HVORFOR VARIERER STILEN PÅ BILDENE FRA BRYLLUPSFOTOGRAFEN SÅ MYE? 

Fotografer er tross alt kreative håndverkere, og derfor har disse ideprosessene mye å si for faget. Stilen jeg personlig har er inspirert av mote, humor og glede, mens andre kanskje foretrekker mer oppstilte eller poserende bilder. Her er det greit å huske på at man ønsker bilder som ser like fine ut om to, ti eller førti år. 

HVORDAN STILLER MAN SEG OPP FORAN KAMERAET? 

Dette kan dere også la fotografen ta seg av. En flink fotograf vil nemlig vite nøyaktig hva som ser best ut både på deg som person og i bildene, og de hjelper gjerne til under bildetakingen. Det er lurt å forsøke ulike stillinger og blikk mens dere holder på: Se hverandre i øynene, se mot kamera og kanskje utover landskapet foran dere også? Dere kan også prøve å holde rundt hverandre med begge hender, bare en hånd eller holde brudebuketten på bildene. 

SMINKE OG HÅR:

Det finnes flere stylister som legger brudesminken uten peiling på hva de driver med. Det som er viktigst for bildene er så klart at brudens foundationfarge matcher hudtonen deres. Noe annet man skal huske på er at løsvipper ikke er noe som kler alle like godt. En flink fotograf har som mål å få lyset til å treffe øynene til bruden helt perfekt (catchlight), men om øyelokkene er nedtynget av lange vipper treffer ikke lyset øynene, og da risikerer man at øynene ser mørke og tomme ut som resultat.

HVOR LANG TID TAR DET Å TA BRYLLUPSPORTRETTENE? 

Om det er flott stemning og stedet man skal fotografere på er midt i blinken kan man rekke mye på 40 minutter – med enkelte variasjoner – men om man ønsker flere, mer varierte eller naturlige portretter kan det være en ide å sette av minst en time til dette formålet.

Det går også an å benytte flere bakgrunnsmotiv, men husk på at bruden må være villig til å høyse kjole og hår inn og ut av bil i disse tilfellene. 

HVOR ER DET BEST Å TA GODE BRYLLUPSBILDER? 

Man diskuterer som regel de beste bildeforholdene i forhold til stiltype, transportvei og lysforhold med fotografen. Foretrekker dere for eksempel mer klassiske, romantiske bilder, eller skal preget være moderne og stilrent? Føler dere dere mest hjemme ved sjøen, i skogen eller på kafe? Kom opp med ideer for varierte bakgrunner, som for eksempel åpne områder, ensformige bakgrunnsvegger eller store trær som gir skygge og fargespill. 

HVA SKJER OM DET REGNER UTE PÅ DAGEN VÅR? 

Som brudepar vil man som regel bry seg svært mye om været på dagen, men for bildene og minnene sin del har faktisk regnvær lite å si. Om det oppstår kraftig regn eller storm mens man tar bilder kan man benytte paraplyer og takoverbygg, men fine bilder blir det uansett så lenge man er sporty og positiv. Om dere har booket fotograf for hele dagen kan man ta de offisielle brudebildene under en middagspause, for så å ta enkeltportretter av bruden og brudgommen alene før selve vielsen. Det er nemlig sjeldent at man er så uheldig at det fossregner hele dagen.

HVILKET FOTOPAKKETILBUD BØR VI VELGE? 

Mange brudepar sitter bom fast i forhold til hvilke deler av dagen de vil fotograferes på, mens andre venter litt med dette til fotografen har fått forklart hvordan de arbeider og fordeler dagen sin. Personlig synes jeg at de fineste bildene er de man tar mens bruden og brudgommen forbereder seg på begynnelsen av dagen. 

KAN VI I VERSTE TILFELLE ENDE OPP MED AT BILDENE VÅRE FORSVINNER? 

Tvilsomt. De fleste bryllupsfotografer som gjør arbeidet sitt profesjonelt benytter kamera med doble minnekort, så alle bilder de tar lagres på to separate minnekort. Disse byttes også ut flere ganger gjennom dagen, og etter at sesjonen er ferdig sikkerhetskopieres disse bildene til flere ulike steder. Med andre ord trenger man ikke bekymre seg for at bildene går tapt. 

HVILKEN TYPE UTSTYR BENYTTER BRYLLUPSFOTOGRAFEN SEG AV? 

Nå om dagen velger de fleste bryllupsfotografer å ta bildene sine med naturlig lys, og av og til kan de også bruke studiolamper i tilfelle lysforholdene ikke holder. Etter vielsen eller i mørke kirker og intime selskapslokaler må fotografen ha utstyret som trengs for at bildene skal se naturlige ut uten blits. De bruker derfor lyssterke objektiver (linser) og to gode kameraer for å sørge for at man har en ekstra om det første svikter, og dette er også mye mer effektivt enn å bytte linser hele tiden. I et bryllup skjer ting ganske raskt, og når en situasjon som kan være spennende å avbilde dukker opp må man alltid være parat så man får bildene av dem. 

HVORDAN SE BEST UT PÅ BILDER?

Bryllupsdagen kan være slitsom og hektisk, men om dere er flinke til å utdele oppgaver i forveien kan det likevel bli en morsom og spennende dag. Det er opp til fotografen å sørge for at brudeparet tar seg best mulig ut på bildene sine. Det er lurt å velge en fotograf med god energi og som dere føler dere trygge på, for da blir det lett som en plett å slappe av foran kameraet. Fotografen ønsker tross alt at dere skal smile fordi dere har det morsomt sammen – ikke bare for bildets skyld. Om man har en flink forlover på laget kan de også hjelpe med å lage god stemning, som kan gjøre en gigantisk forskjell for hvordan man takler bryllupsdagen.